FOTOGRAFIE // iori De Windt
HOME / HUWELIJK / PORTRET / TARIEVEN / BIO & REF / FAQ / CONTACT //

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaak gestelde vragen

Wat zijn de Algemene Voorwaarden?
1/ De originele negatieven, positieven, digitale RAW bestanden, digitale DNG bestanden, digitale TIFF bestanden of digitale JPEG bestanden blijven eigendom van de fotograaf tenzij dit anders schriftelijk is overeengekomen.
2/ De copyrights, de auteursrechten, de morele rechten en vermogensrechten blijven steeds eigendom van de fotograaf, ook indien de originele bestanden zijn overgedragen naar de klant, tenzij dit schriftelijk anders is overeengekomen. Misbruik zal vervolgd worden via de Juridische Dienst van SABAM.
3/ De fotograaf kan nooit aansprakelijk gesteld worden bij extreem moiré effect die zouden kunnen verschijnen op bv. kledij ten gevolge van de materialen waaruit de kledij gemaakt is.
4/ Artistieke stijl - De klanten erkent gekend te zijn met de portfolio van de fotograaf en vraagt om zijn diensten met kennis van de Fotograaf zijn stijl; dat het werk van de fotograaf voortdurend evolueert; de diensten van de fotograaf zijn uniek en van artistieke aard; dat de foto's kunnen afwijken van foto's gemaakt door de fotograaf in het verleden; en dat in het creëren van foto's de fotograaf zal zijn persoonlijke artistieke oordeel gebruiken om beelden te maken in overeenstemming met zijn persoonlijke visie op de gebeurtenis, die visie kan verschillen van de klant zijn/haar visie op het evenement. Overeenkomstig, de klant erkent de foto's niet te beoordelen op basis van zijn/haar persoonlijke smaak of esthetische criteria maar wel naar de Artistieke stijl van de fotograaf.

Hoe maken professionele vakfotografen hun prijs op?
Veel mensen denken dat de "vakfotograaf" misbruik van kennis maakt om klanten af te persen. Er zijn natuurlijk altijd wel fotografen die hun eigen kunnen overschatten, maar prijs is meestal wel degelijk een criterium om de kwaliteit te bepalen. Vandaag de dag ziet de échte vakfotograaf helaas steeds meer 'hobbyisten' naast zich lopen die zichzelf als 'professioneel' aanprijzen omdat ze toevallig een 'professionele' camere hebben. Professioneel fotograaf zijn is meer dan enkel een prof camera hebben. Klanten lopen ook steeds meer het risico op misleiding door die hobbyisten met extreem lage onconcurrentiële tarieven en alle onprofessionele gevolgen of fouten vandien. Bij een huwelijksreportage heb je bv. maar 1 kans en als fotograaf kan en mag je je geen fouten permiteren. Hoe ziet een correcte prijs van de vakman er dan wel uit...

Eerst is er het loon.

* Een correcte vakfotograaf werkt zoals iedere zelfstandige met een btw-nummer of als freelancer via een agentschap. Hij draagt dus BTW en sociale lasten af, eventueel ook een commissieloon van het sbk agentschap, die aangerekend moeten worden, maar dus eigenlijk geen "loon" voor hem is.

* Het is een intellectueel beroep, waarvoor een lange en zeker niet goedkope studie nodig is. De kostprijs van deze studies (tijd, boeken, oefening) tekent zich in het uurtarief van de vakman. Het gemiddelde uurloon van een professioneel fotograaf ligt hoger dan een bv. klusjesman of een verkoper in de winkel, maar wel lager dan een bv. een advocaat. Het gemiddelde uurloon zit rond de 50 euro per uur.

Naast het loon zijn er de kosten.

* Een vakfotograaf heeft degelijk materiaal nodig m.a.w. goede betrouwbare camera's, lichtgevoelige objectieven, stevig statief, veilig opbergmateriaal en diverse accesoires. Daarnaast mag men niet vergeten dat veel van dat materiaal om de 2 jaar opnieuw aangekocht moet worden om te kunnen voldoen aan de eis van de klant in dit digitale tijdperk, iets wat niet nodig was in het pre-digitale fotografie tijdperk. Al bij al moet je rekenen dat iedere fototas toch een kleine auto waard is.

* Een vakfotograaf moet safe spelen en voorzien zijn op eventuele pannes, vandaar dat hij al z'n materiaal meestal in tweevoud heeft.

* Na het fotograferen steekt de vakman veel tijd in Post-Productie. Hiervoor zijn op zijn minst een up-to-date computer met legale software nodig samen met een betrouwbaar en regelmatig gecalibreerde monitor en een goed Back-Up systeem. Iemand die vlug vlug alles even op CD zet is niet echt professioneel bezig met z'n klanten die uiteindelijk toch een serieus bedrag willen investeren in Kwaliteit.

Ik heb geen ervaring, moet ik een professioneel model zijn?
Je hoeft geen professioneel fotomodel te zijn om gefotografeerd te worden door mij. Dankzij de jaren ervaring kan ik jou met hetzelfde professionalisme en passie fotograferen als bij een echt topmodel. Jij bent het model ongeacht uw ervaring. Ik geeft je tijdens de shoot op een relaxte manier aanwijzingen hoe je je best in pose zet en welke expressie je best gebruikt.

Wat breng ik mee naar de fotoshoot?
Je brengt best een paar outfits mee die speciaal voor jou zijn of waar je je heel goed in voelt. Misschien heb je wel eens iets leuks cadeau gekregen en dan is dit een ideale gelegenheid om er eens mee gefotografeerd te worden. Heb je iets girly, stoer, glamoureus of sexy breng het dan gerust mee . Let wel dat je steeds bijpassend schoeisel meebrengt bij de outfits. Dus geen sportschoennen onder een glamoureuze jurk. We hebben een aparte kleedruimte in de fotostudio zodat je gerust in alle privacy van kledij kunt switchen. Accessoires zoals sjaaltjes, juwelen, e.d. mag je ook gerust meebrengen zodat we tijdens de shoot kunnen kiezen wat we mee op de foto zetten
De fotoshoot moet vooral fun en relax zijn voor jou dus je mag gerust je favoriete muziek meebrengen op CD of MP3 player.

Als ik iemand meebreng, mag die persoon dan fotograferen of filmen tijdens de fotosessie?
Sorry maar fotograferen of filmen tijdens een sessie is niet toegelaten. Eigenlijk om 2 redenen. Eerst en vooral wanneer iemand vanaf de kant staat te fotograferen met flits dan trekt die persoon te veel aandacht en doorbreekt hij of zij de sfeer tijdens de sessie. Dan is er ook nog een technische reden waarom het niet toegelaten is. Al onze studioflitsers zijn uitgerust met een "slave unit" wat eigenlijk wil zeggen dat alle flitsers reageren op de hoofdflitser. Wanneer er dus iemand vanaf de kant met de flits van z'n fototoestel een foto maakt dan gaan ook tegelijkertijd al onze studioflitsers af. Dit maakt rustig en geconcentreerd werken natuurlijk onmogelijk.

Is het toegelaten om iemand mee te brengen tijdens een Glamour, Boudoir of Lingerie fotoshoot?
Tuurlijk, ik heb er niks op tegen dat je iemand meebrengt maar we houden de shoot graag zo privé mogelijk en willlen er zeker geen Live Foto Peepshow van maken. Als je iemand meebrengt gelieve het dan bij 1 persoon te houden. Ik heb graag dat m'n model zich goed voelt tijdens de shoot maar wanneer je te veel vrienden meebrengt geeft dit dikwijls een averechts effect.

Komen mijn foto's on-line te staan?
Om snel en gemakkelijk interactief en van op afstand samen een foto selectie te maken komen alle gemaakte foto's op onze server te staan. Uiteraard krijg enkel JIJ een gepersonaliseerde link om de pagina met de previews te bekijken. Je bent natuurlijk volledig vrij om de link door te geven aan vrienden maar hou er dan wel rekening mee dat ook zij de link kunnen doorgeven. Previews blijven meestal een 3 tal maand op onze server staan om jou genoeg tijd te geven in geval je foto's zou willen nabestellen.

Op uw website zie ik geen foto's van baby's, fotografeer jij geen baby-reportages?
Inderdaad dat klopt en ik ben hier ook direct heel eerlijk in. Ook al is mijn "specialiteit" het fotograferen van personen ik heb eigenlijk geen geduld en talent om baby's te fotograferen. Begrijp mij niet verkeerd ik heb niks tegen baby's maar er zijn collega's die gewoon veel meer talent hebben in dit soort fotografie en die zich daar ook in gespecialiseerd hebben. Aangezien ik graag tevreden klanten heb verwijs ik hen liever door naar de specialisten op vlak van baby-fotografie i.p.v. dat ik hen een minder goed resultaat zou aanleveren.

Werk jij met een Model Release Form of contract?
Dit hangt af van het soort fotosessie dat je boekt. Bij een klassieke portretsessie of communiereporatege wordt er meestal geen Release Form of Contract opgemaakt tenzij er echt om gevraagd wordt. Bij Model en Fashion Shoots, Glamour, Boudoir en Lingerie sessies werken we wel altijd met een Model Release Form zodat Uw en onze privacy, rechten en plichten ook op papier staan. Zo bent je 100% safe dat er niks verkeerds met jouw foto's zal gedaan worden.

Heb jij kledij in de studio die ik mag gebruiken tijdens de fotosessie?
Dit hangt af van het soort fotosessie waarvoor je gereserveerd hebt. Als je een sessie hebt gebookt met Styling dan zal er kledij in onze rekken hangen. Heb je echter geen Styling gebookt dan dien je zelf voor de kledij te zorgen.

Mag ik een eigen make-up artiest of stylist meebrengen naar de fotoshoot?
Indien je onze freelance make-up artiest of stylist niet meegebookt hebt tijdens je reservatie dan mag je gerust zelf een make-up artiest of Stylist meebrengen op eigen kosten uiteraard. Gelieve wel een professioneel iemand mee te brengen of op z'n minst met goede ervaring. Dit is niet enkel belangrijk omdat jij op de foto staat en mooie foto's wil maar ook omdat wij fotograferen. Slecht aangebrachte make-up geeft niet alleen slechte resultaten op de foto maar brengt dikwijls ook extra werk voor ons achteraf tijdens de post-productie.

Wat doe ik best ter voorbereiding van mijn fotoshoot?
Was en droog je haar de dag voor je langskomt. Als je een sessie gekozen hebt waarbij er een hair-stylist gebookt is breng dan a.u.b. geen conditioner of andere haarproducten aan. Dat vergt enkel meer tijd van de hair-stylist. In geval je een sessie hebt zonder hair-stylist zorg dan dat je haar zo goed als “camera ready” is, zo verliezen we geen kostbare tijd.
Hetzelfde voor de make-up. Heb je een make-up artiest gebookt bij je sessie zorg dan dat je gezicht gewassen is en make-up vrij. Heb je geen make-up artiest gebookt zorg dan dat je op voorhand al op z'n minst een goede basis hebt aangebracht of zelfs volledig “camera ready”. Eyeliner, mascara, oogschaduw en lippenstift kan je eventueel nog hier in de studio aanbrengen.
Denk ook even aan de manicure en pedicure.
Zonnen of onder de zonnebank gaan stel je best een paar dagen uit en doe je ook niet op de dag van de sessie
In geval je een Glamour, Boudoir of Lingerie sessie hebt gebookt gelieve dan geen strak ondergoed en kledij aan te doen als je naar de studio komt. Strakzittende kledij laat strepen na op je huid wat natuurlijk niet mooi op de foto is. Er is een aparte kleedruimte voorzien in de fotostudio zodat je gerust in alle privacy van kledij kunt switchen.
Ook nog dit. Als je in de studio tussendoor toch even van make-up wil veranderen is dat geen enkel probleem hoor. Maar om hygienische reden vragen we wel om een eigen handdoek of make up tissues mee te brengen.

Waarom dient er een voorschot betaald te worden?
Voor iedere gereserveerde fotosessie of reportage dient een voorschot voldaan te worden. Ik vraag dat omdat iedere sessie in de agendaplanning moet komen te staan. Iedere wijziging of annulatie van een geplande shoot brengt dus heel wat schuif en herplanning met zich mee voor mijn andere klanten. Soms met financiëel verlies langs mijn kant als gevolg. Daarnaast dient het voorschot ook om de materiaalstock up-to-date te houden voor jouw sessie. Een voorschot kan contant betaald worden op ons adres ofwel via overschrijving op de onderstaande bankgegevens.
Rekeninghouder: De Windt iori
Bankrekening : IBAN BE61-0639-9384-0817
BIC / SWIFT : GKCCBEBB